topbanner

Jonsknuten i 3D VR

(30.06.2020)

Send epost til arnfinn.christensen@gmail.com hvis du har forslag til endringer eller forbedringer i dette innlegget!

Deklarasjon: Denne artikkelen har en SGI (Sur Gubbe-Indeks) på 10.

Med rumpetaske og VR-kamerastativ i hånda svettet jeg meg opp Gruveåsen, badet i et tjern og besteg Jonsknuten – "Lille Gaustatoppen" – på en av årets varmeste, lyseste dager. Så filmet jeg utsynet og turen ned i skumringen ved Haus Sachsen – i 3D VR.

Du ser nesten like langt fra Jonsknuten som fra Gaustatoppen. Jeg har vært begge steder.

Men Jonsknuten ligger nærmere lavlandet, og du ser mindre tinder, mer rolig østlandslandskap med myrer, tjern og åser bakom åser.

Det går fint an å se denne videoen i nettleseren, men først med VR-briller får du uttelling for alt det ekstra arbeidet jeg har lagt ned for å formidle dybden og bredden i landskapene. (Les mer om det her)

Veien opp

Tur-retur Jonsknuten fra huset mitt i Håvet er en seks timers tur. Jeg går først forbi kronene i Håvet, få meter fra der jeg bor.

Så passerer jeg Persløkka, med restene av en av de eldste hoppbakkene i Kongsberg – og verdenskjent på begynnelsen av 1900-tallet, ikke minst takket være Ruud-brødrene fra Kongsberg.

Fra skianlegget i Funkelia går bakkene oppover Gruveåsen. Det er en litt kjedelig etappe, men belønningen er god når jeg er framme ved Haus Sachsen, et gammelt gruveanlegg som er godt bevart og delvis restaurert.

Fra en av slagghaugene er det flott utsikt østøver – som vi ser i VR-filmens siste skumringsscene. Men ikke like flott som fra toppen av Jonsknuten, selvfølgelig.

Så går stien videre oppover, og snart er jeg på snaufjellet. Her er det mange små tjern, noen av dem oppdemmet. Jeg badet i ett av dem for å kjøle meg ned.

Tjern i Gruveåsen, Kongsberg.
Ett av tjernene i Gruveåsen. Det er hentet fra en annen video fra Jonsknuten – se den her! (Ikke 3D VR)

Stien over Knutefjell går ned til veien fra Kongsdammen forbi Knutehytta – et populært utfartsmål i Kongsberg.

Er du riktig doven, kan du kjøre bil fra Sølvgruvene i Saggrenda og helt opp til Knutehytta og bare gå det siste stykket opp til Jonsknuten – eller "Knuten" som den kalles i Kongsberg. Men bilveien er dårlig grusvei med mye vaskebrett og løse kanter.

Det siste stykket opp til "Knuten" er en kronglete, steinete sti som går under traseen til taubanen. Denne taubanen brukes bare av de som vedlikeholder antennemasta på toppen, så det er ingen lett vei opp.

Ro og utsyn

Når du først er oppe, er det en stor ro som senker seg når du synker ned i gresset og ser utover myrer og tjern og åser bakom åser innover mot Telemark i sør og Buskerud (go wash your mouth) i nord og øst.

Du ser Blefjell, Norefjell, Gaustatoppen, Lifjell i Telemark, åsene mot Eikeren og Drammenselva og fjernt, fjernt aner du Ringerikes bratte skrenter bak Tyrifjorden.

Her oppe startet jeg 3D-filmingen. Så gikk jeg en lengre, men mye vakrere sti ned fra "Knuten" til Kongsdammen. Den går forbi mange små tjern i Barmen naturreservat.

I den siste delen av 3D-filmen fikk jeg med meg en vakker solnedgang over tjern og knauser på Gruveåsen, inntil jeg ender i dyp, tung sommerskumring på slagghaugen ved Haus Sachsen.

Tjern i Gruveåsen, Kongsberg.
Slagghaugen ved Haus Sachsen. Det er hentet fra en annen video fra Jonsknuten – se den her! (Ikke 3D VR)

Møysommelig redigering

Redigeringen av disse 3D-filmene er ganske møysommelig, for jeg må først legge venstre og høyre bilde sammen i en 4K-sekvens i Adobe Premiere Pro, synke dem med "klapperen" jeg har laget i opptaket og passe på at bildene overlapper best mulig på fjerne objekter.

Lyden tar jeg opp med en Zoom H2N i "spatial audio". Det er ikke vanlig stereo, men et slags surroundformat hvor lydene flytter seg til riktig posisjon når du vrir hodet i VR-maska. Les mer om dette her.

Kommentaren og musikken – som jeg henter fra Googles free music archive – må konverteres til det samme "spatial"-4 kanals-formatet, noe som også er litt krøkkete, all den tid jeg liker å gjøre det manuelt og ikke med et dedikert program.

Som å være der

Men når jeg endelig er ferdig og kan ta på meg VR-masken, er belønningen verd all jobbingen.

VR-video er ennå ikke helt ferdigutviklet, blant annet er skarpheten ikke bra nok ennå. Men jeg får likevel opplevelsen av å være der – på stiene fra Jonsknuten ned til Haus Sachsen en av sommerens varmeste og lyseste dager.

Opplevelsen ligner mye på 3D Imax – med et enormt lerret.

Hvis du vil se andre 3D VR-videoer jeg har laget, blant annet fra Skrimfjella, Ulriken, Fløyen og Isdalen i Bergen og fra en flytur over Ljørdalen, så gå til YouTube-kanalen min.

Jeg kan også sende deg originalfilene hvis du vil se dem i best mulig kvalitet, siden YouTube krever stor båndbredde for de høyeste oppløsningene og komprimerer videoen en god del ekstra. Bruk i så fall e-postadressen øverst på sida!


2020 Arnfinn Sørensen. Public domain – men oppgi gjerne kilde med lenke.