topbanner

VR 3D: Våren smelter Isdalen

(30.04.2020)

Send epost til arnfinn.christensen@gmail.com hvis du har forslag til endringer eller forbedringer i dette innlegget!

Deklarasjon: Denne artikkelen har en SGI (Sur Gubbe-Indeks) på 10.

Besøk YouTube-kanalen min for flere 3D VR-videoer, og annet!


Isdalen er perfekt egnet for tredimensjonal VR-video. Du kan faktisk ikke få inntrykk av de mektige landskapsformene uten å bruke dette mektige formatet, som jeg er blitt så glad i.

21. april var en fin, nesten sommervarm vårdag i Bergen. Jeg dro med meg VR-oppsettet mitt (les mer om det her) opp i Isdalen.

Jeg har gått denne turen flere ganger, og den er spektakulær. Den starter i et stygt hogstfelt rett ovenfor Svartediket, like ved stedet der det forbrente liket av den mystiske Isdalskvinnen ble funnet i 1970.

Så fortsetter den flatt over en myr og gjennom en idyllisk liten granskog, men så tar det av.

Først kronglete forbi kampesteiner, fortsatt i granskog – helt til du kommer til en foss som jeg fanget fint nå i starten av vårflommen.

Heldigvis gir granskogen opp etter hvert, og vi kommer ut i åpent lende. Her går vi langs bekkefaret, og krysser det et par-tre ganger.

Stien er ganske bratt, og blir brattest på slutten i henget der Isdalen går over i Trolldalen.

Så flater det ut, og stien opp Isdalen møter den mye mer trafikkerte stien over Vidden fra Ulriken til Rundemanen.

Teknisk info

Det går an å se denne videoen på vanlig vis her i nettleseren, og du kan "dra deg rundt" i bildet, men det er nesten ingen vits.

Du ser ikke 3D-dybden og panoramaeffekten – det jeg prøver å vise fram. Da må du bruke VR-maske i en eller annen form. Helst en ordentlig maske, som Oculus Go (brukerr selv), Oculus Quest/Rift eller HTC Vive, PSVR eller til nød mobiltelefon med klikk på-maske.

Skarpheten på YouTube er dessverre fortsatt litt dårligere enn når jeg kjører videoen lokalt i VR-maska. Send meg en e-post hvis du vil ha originalfilen! Da må jeg eventuelt legge den ut på Google-disken min.


2020 Arnfinn Sørensen. Public domain – men oppgi gjerne kilde med lenke.